Verhuur Adviseurs

Criminaliteit voorkomen in uw panden

Het lijkt zo mooi, een aardige jonge dame, en haar vriendje willen eindelijk gaan samenwonen. Heel enthousiast vertellen ze dat de huur geen probleem is omdat er genoeg verdiend wordt. Leuk stel! Hoge gunfactor. En toen….viel het allemaal erg tegen.

Lees de volgende signalen, waardoor u gewaarschuwd wordt, en maatregelen kunt nemen. 

 Bij een bezichtiging, of eerste ontmoeting, wees alert op personen die “zomaar” even mee gekomen zijn. Is dat toevallig ook de persoon die de sleutel in ontvangst komt nemen? Of later door u geregeld in uw pand aan treft? 

Laat vooraf een aanvraag op uw formulier indienen, waarbij duidelijk en stellig aangegeven wordt, dat u de geleverde data gaat checken. Lees de blog hier over. Laat recente originele loonstroken, en enkele loonbetalingen op bankafschriften tonen. Cash uitbetaald loon mag volgens de wet al tijden niet meer. Check de data van een ID of paspoort, leg datum, nummer en soort ID vast maar maak geen foto, maar laat de aspirant huurder later digitaal via de speciale ID-app controleren. 

Geef op het aanmeld formulier ook aan, dat u bij misstanden altijd gemeente en politie hiervan op de hoogte stelt.

Maak in de huurovereenkomst duidelijk dat (ook) de volgende zaken gelden: 

  1. Aanpassen en verbouwen, altijd vooraf melden en toestemming vragen.
  2. Onderhuur alleen na schriftelijke toestemming
  3. Mogelijkheid tot inspectie voor onderhoud, calamiteiten, en controle op het gebruik.
  4. Het doel van het gebruik van het pand
  5. Ontbinding van de huur als er malafide praktijken plaats vinden.
  6. Maak heldere afspraken over wie energie, water en telefonie/internet contracten afsluit.

Betalingen, ook de borg betaling: eis dat deze altijd via de bank plaats vinden. Dit voorkomt witwassen van crimineel geld, en geeft u een extra check op het bankrekening nummer. Is dit van de persoon die de huur overeenkomst getekend heeft? Komt het van dezelfde naam in het huurcontract? Komt het geld opeens van een buitenlandse bankrekening? Dit kan duiden op onjuist gebruik. Dus wees ook alert tijdens de verhuur.

Bij de aanvang van de huur en sleuteloverdracht: maak een oplever rapport, neem de meterstanden op, en laat het rapport tekenen. Maak foto’s van de staat van oplevering, zorg voor een datum timestamp. (Klikklaar heeft een perfecte foto-app hiervoor). Check dat degene die tekent ook degene is, waarop het contract staat.

Nadere signalen tijdens de verhuur zijn ook: Wisselende contactpersonen, slechte bereikbaarheid huurder, weigering van controle van het pand, bouw en sloopactiviteiten zonder toestemming, afgeplakte ramen, en beveiliging van het pand (voor en/of achterkant) en ongebruikelijke betalingen, of huurachterstand die contant ingelopen wordt.

Het lijkt allemaal zo logisch, maar er wordt helaas heel veel misbruik geconstateerd. 

Bericht delen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *